COVID és Influenza oltások 2023-10-17

Kedves Pácienseink!

COVID OLTÁS

Már elérhető az egyik legaktuálisabb COVID oltás hazánkban is: Spikevax XBB 1.5 (Moderna)

Javasoljuk az oltást mindenki számára, aki még nem kapott egyáltalán és a már korábban oltottaknak is. Akik több, mint egy éve kaptak utoljára, azok védekezőképessége már csökkent és közben a vírus is változott, tehát az emléketető oltás feltétlenül hasznos. Legfőképpen az idős, illetve krónikus betegségben szenvedőknek, várandósoknak javasoljuk.

Az oltás rendelőnkben és oltópontokon is elérhető. 

Kérjük, írjon nekünk a doktorha@netdr.hu e-mail címre, ha kér oltást a rendelőben önmagának, illetve esetleg idős hozzátartozójának! Erre azért van szükség, mert az oltóanyagot ez alapján tudjuk megrendelni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Amint látjuk az igényeket, egy e-mailben megküldjük majd az időpontokat. 

Aki nem a rendelőben, hanem oltóponton szeretne COVID oltást kapni, az az EESZT felületén tud időpontot foglalni. 

Budapesten az alábbi oltópontokon tudnak oltást felvenni:

 

INFLUENZA OLTÁS

Mindenkinek ajánljuk az Influenza oltás beadását, nem csak a veszélyeztetett csoportba tartozóknak, és 50 év felett a súlyos tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumok elleni oltást is!

Milyen influenza oltóanyagokkal oltunk és kiknek ingyenes az oltás?

Idén is kétféle oltóanyag áll rendelkezésünkre:

Az oltóanyagokról részletes tájékoztatás, az ingyenességre jogosultak köre honlapunkon olvasható. https://doktorha.netdoktor.hu/

Kiknek javasolt és miért fontos az influenza elleni védőoltás?

Influenza elleni védőoltás nagyon javasolt minden idősnek és krónikus betegségben szenvedőnek, mert veszélyeztetettek a vírus okozta szövődményekre! Infarktus, stroke, alapbetegség súlyosbodása, tüdőgyulladás. Fiataloknak pedig azért, hogy ne fertőzzék meg az időseket, krónikus betegeket a környezetükben, illetve ne essenek ki a munkavégzésből, valamint, hogy nekik se legyenek szövődményeik, mert ugyan jóval ritkábban, de előfordulnak. Főleg a várandósok körében.

Kik kaphatnak ingyenesen Influenza elleni védőoltást? A alábbi kockázati csoportba tartozók: 

Továbbra is javasolt 50 év felett a súlyos tüdőgyulladást okozó streptococcus baktérium elleni védőoltás (Prevenar – Pneumovax 23) is azoknak, akik még nem kaptak!! Akár egyszerre beadva az influenza oltással!

Bővebben az oltóanyagokról

Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága a 2023/2024. évi influenza szezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén az alábbi influenza vírustörzseket ajánlja:

Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest az idei oltóanyagban a H1N1 altípusú influenza A vírustörzs megváltozott.

Az oltóanyagok összetétele

3Fluart vakcina

Vaxigrip Tetra vakcina

A Vaxigrip Tetra vakcina inaktivált, kvadrivalens oltóanyag. A vakcina megfelel a WHO északi féltekére, a 2023/2024-es influenzaszezonra vonatkozó ajánlásának. A vakcina egyadagos (0,5 ml) kiszerelésű, előre töltött fecskendőben.

Az oltóanyag 4 influenza vírustörzset tartalmaz:

Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest az idei oltóanyagban a H1N1 altípusú influenza A vírustörzs megváltozott.